“Kerajaan Emas”, asal usul alias Jepun | JEWEL CAFÉ Malaysia

Date published: April 13, 2021

“Kerajaan Emas”, asal usul alias Jepun | JEWEL CAFÉ Malaysia

“Batu Bata Jepun”, atau juga dikenali sebagai “Naratif Dunia”, adalah catatan perjalanan Marco Polo apabila dia melancong di sekitar negara asia. Ia memainkan peranan besar bagi memperkenalkan Jepun ke Eropah sebagai “Negara Emas Ji Pang” dalam buku ini. Ia dikatakan “Jipang” berasal dari sebutan ‘Jepun’. Tetapi sebenarnya, Marco Polo tidak pernah ke Jepun, dia hanya memasukkan khabar angin yang didengari dia China.

Seperti yang dinyatakan, “Batu Bata Asia”

“Jipang adalah negara pulau terapung sekitar 1,500 batu di Laut Timur Khitan (nama kuno cina). Keluaran emasnya sangat besar. Istana dan rumah dibuat daripada emas dan dipenuhi harta karun. Selain itu, orang-orang Ji Pang menyembah berhala, mempunyai mata yang bersih dan sikap yang baik, tetapi memiliki tabiat kanibalisme. “

Antara artikel tersebut, “pengeluaran emas yang cukup besar” merujuk kepada lombong emas yang dikhabarkan di Oshu, dan “istana dan rumah persendirian dibuat daripada emas” berasal dari legenda “Dewan Kuil Emas Chong son”. Bumbung istana kuil tersebut dibuat daripada emas, dan lorong, lantai, dan tingkap di istana juga ditutup dengan emas menjadikan dalamannya sangat menarik.

Mengenai khabar angin yang mengerikan tentang “kebiasaan memakan daging manusia,” sebuah artikel dalam “Batu Bata Asia” menulis: “Apabila penduduk Ji Pang menangkap orang asing, mereka akan menukar wang untuk dibebaskan. Sekiranya mereka tidak dapat memperoleh jumlah yang mereka inginkan, mereka akan disembelih dan dimakan, dan akan dinikmati bersama saudara dan rakan mereka. Mereka berpendapat bahawa daging manusia rasanya enak dan lebih enak daripada daging lain. ” Sudah tentu, ini hanya khabar angin pada masa itu.

“Batu Bata Asia” Marco Polo telah membawa kesan yang besar sebaik sahaja ia dikeluarkan. Dengan Columbus sebagai peneraju, banyak pelayar telah menetapkan Jepun sebagai sasaran mereka.

Columbus percaya bahawa bumi adalah sfera, jika menuju ke barat, ia akan sampai ke timur, dan merumuskan rancangan untuk berlayar ke barat menuju ke Asia. Tetapi Columbus membayangkan ukuran bumi jauh lebih kecil dari yang sebenar. Dia yakin bahawa jika berlayar ke arah barat, akan sampai ke timur, tetapi dia mengakhiri perjalanannya tanpa sampai ke tempat tujuan.

Sebenarnya, selain “Batu Bata Asia”, zaman kuno Yunani dan Rom juga mengedarkan legenda bahawa ada negara emas di Timur. Tetapi satu-satunya legenda emas yang ditulis adalah “Batu Bata Asia”.

This article has also been read!

Find a JEWEL CAFÉ store near you

We have female staff with a vast amount of product knowledge and a speedy assessment process that takes as little as 10 minutes from the time you come to the store to payment! If you are interested in a quick assessment and consultation, we recommend visiting our store!