Siapa yang dapat menjimatkan bekalan emas? “Aqua regia” | JEWEL CAFÉ Malaysia

Date Updated: July 15, 2021

Siapa yang dapat menjimatkan bekalan emas? “Aqua regia” | JEWEL CAFÉ Malaysia


women


women


women


women


Selain China, pengeluaran emas di lombong dalam dunia global telah menurun. Kini, dapat diramalkan bahawa perlombongan emas akan habis. Peningkatan pengeluaran emas China dalam beberapa tahun kebelakangan ini dijangka hanya untuk sementara sahaja. Oleh kerana permintaan semasa untuk emas di pasaran jauh melebihi penawaran, ketidakseimbangan antara penawaran dan permintaan terus berlanjutan.

Cecair paling berasid di dunia, “Aqua regia”, bahkan boleh melarutkan emas!

Apakah yang disebut sebagai aqua regia? Ia dikenali sebagai “cecair yang dapat melarutkan sebagian besar logam di dunia” dan merupakan cecair yang paling berasid di dunia. Satu-satunya perkara yang tidak dapat dilarutkan oleh aqua regia adalah perak. Walau bagaimanapun, kemampuan untuk melarutkan logam selain perak membolehkan aqua regia digunakan dalam pelbagai bidang.

Asal usul “Aqua regia”

Aqua regia mempunyai sejarah yang panjang. Ia diciptakan pada tahun 800 Masihi oleh seorang saintis Muslim Arab, iaitu Abu Musa Jabir ibn Hayyan. Dikatakan bahawa ahli kimia yang berkembang di Eropah dan kemudiannya maju disebabkan oleh penemuan aqua regia. Bahkan di zaman moden ini, aqua regia digunakan dalam pelbagai bidang. Sebaik sahaja kehadiran Wang Shuifu ini, dia dipuji sebagai penemuan pembuatan zaman. Sebagai rumusan, oleh kerana teknologi kini semakin moden dan maju, ia dapat menunjukkan betapa luar biasanya penemuan aqua regia.

Cahaya harapan: kitar semula emas

Emas juga digunakan dalam pembuatan. Namun, apabila produk perindustrian dilupuskan, emas yang digunakan pada produk tersebut juga akan dilupuskan. Kitaran ini menunjukkan, emas di pasaran akan menurun dari tahun ke tahun tetapi harga emas terus melambung tinggi, jadi ini merupakan perkara yang agak sukar bagi industri pembuatan yang menggunakan emas sebagai bahan mentah. Seterusnya inilah masanya, aqua regia dapat membantu mengekang harga emas.

Emas yang digunakan dalam produk perindustrian (terutamanya papan litar) dapat dilarutkan oleh aqua regia dan dipulihkan semula, sehingga ianya dapat mengelakkan penurunan berterusan emas di pasaran. Masalah pengurangan emas yang membimbangkan ini dapat dipulihkan oleh kaedah kitar semula aqua regia, ia telah mengubah sampah menjadi harapan kepada bekalan kitar semula emas.

“Tambang Bandar”

Destinasi sampah produk perindustrian juga dikenali tempat pelupusan sampah. Kini, tempat pelupusan sampah ini juga kadang kala disebut sebagai lombong bandar. Seperti namanya, lombong bandar merujuk kepada lombong yang terletak di bandar, yang kaya dengan pelbagai sumber logam untuk dikitar semula dan digunakan semula.

Walau bagaimanapun, tambang Bandar ini tidaklah begitu sempurna. Proses menyusun emas dan logam lain memerlukan banyak tenaga kerja dan juga tidak dapat menjimatkan kos, jadi ianya sukar untuk dilaksanakan.


women


women


women


women


For expensive purchase of Gold items,
leave it to Jewel Cafe!

Jewel Cafe ranks
No 1 in customer service satisfaction

  • Shockingly high prices thanks to our international and domestic distribution network!
  • Largest business in the industry with over 250 outlets!
  • Free jewelry cleaning service that has been enjoyed by many!
  • No cancellation fee regardless of mode of purchase!
This article has also been read!

Find a JEWEL CAFÉ store near you

We have female staff with a vast amount of product knowledge and a speedy assessment process that takes as little as 10 minutes from the time you come to the store to payment! If you are interested in a quick assessment and consultation, we recommend visiting our store!