Semua jawapan bagi semua soalan berkaitan cukai apabila menjual emas! | JEWEL CAFÉ Malaysia

Date published: March 17, 2021

Semua jawapan bagi semua soalan berkaitan cukai apabila menjual emas! | JEWEL CAFÉ Malaysia

Apabila emas dijual kepada pembeli, sejumlah pendapatan akan dijana. Adakah wang tersebut dari penjualan emas dikenakan cukai?
Hubungan antara pembelian emas dan percukaian akan diterangkan kepada anda di sini!

Setiap kali penjualan dibuat, ada dikenakan cukai Pengiraan cukai pendapatan peribadi dari penjualan emas (dikenali sebagai pendapatan perdagangan sementara peribadi) adalah seperti berikut:

“Bagi keuntungan perusahaan membeli barang dari perusahaan lain, mereka perlu memperoleh invois atau mengeluarkan resit biasa. Ada pengecualian bagi pembelian peribadi. Anda harus mendapatkan resit yang dikeluarkan oleh individu dan memasukkan akaun, dan melaporkan pernyataan maklumat perdagangan sementara peribadi kepada LHDN.”

“Perhitungan pendapatan didasarkan pada ketentuan UU Pajak Penghasilan untuk menghitung pendapatan perusahaan yang menghasilkan keuntungan. Pada masa ini, pendapatan perdagangan sementara dikira pada 6% dari pendapatan penjualan dan dimasukkan ke dalam pernyataan cukai pendapatan komprehensif mengenai pendapatan keuntungan.”

Berikut adalah soalan yang sering ditanya mengenai perdagangan emas:

• Adakah saya perlu memfailkan cukai untuk menjual emas?
Setiap transaksi perlu dilaporkan kepada LHDN.

• Berapa banyak cukai yang perlu saya bayar?
Jumlah cukai yang harus dibayar berkaitan dengan pendapatan tahunan individu dan kaedah pengisytiharan. Yang pasti ialah: jumlah yang anda dapat setelah jumlah yang anda jual dikalikan dengan 6% akan dimasukkan ke dalam jumlah pendapatan anda.

• Apa yang akan berlaku sekiranya saya tidak memfailkan cukai saya?
Setiap orang berada dalam situasi yang berbeza, jadi anda boleh mendapatkan jawapan yang komprehensif jika anda meminta LHDN. Sebaiknya anda tetap menyatakan dengan jujur!

• Bukankah emas mempunyai elaun cukai yang boleh dinyatakan?
Tidak kira sama ada emas atau tidak, dan tanpa mengira jumlah penjualan, setiap jumlah penjualan mesti dinyatakan.

• Mengapa ini tidak ada dalam senarai pendapatan saya?
Bahagian ini berkaitan dengan cara operasi LHDN. Masih disarankan agar anda mengambil inisiatif untuk menyatakan dengan resit semasa anda mengemukakan penyata cukai bulanan.

• Mengapa terdapat keuntungan dari anda dalam senarai pendapatan saya?
“Perdagangan pendapatan sementara” adalah milik pendapatan keuntungan peribadi dalam klasifikasi pendapatan!

• Saya kehilangan “Borang Pernyataan Maklumat Perdagangan Sementara” secara tidak sengaja, apa yang harus saya lakukan?

Sila hubungi kedai yang anda jual pada masa itu dan tinggalkan nama penuh dan maklumat hubungan anda, anda akan dihubungi selepas pengesahan.

This article has also been read!

Find a JEWEL CAFÉ store near you

We have female staff with a vast amount of product knowledge and a speedy assessment process that takes as little as 10 minutes from the time you come to the store to payment! If you are interested in a quick assessment and consultation, we recommend visiting our store!