Bahan jenis apakah emas mawar? Bolehkan ia pudar atau menyebabkan alahan? Anda perlu membaca artikel ini sebelum membelinya! | JEWEL CAFÉ Malaysia

Date Updated: August 17, 2022

Bahan jenis apakah emas mawar? Bolehkan ia pudar atau menyebabkan alahan? Anda perlu membaca artikel ini sebelum membelinya! | JEWEL CAFÉ Malaysia


women

Bahan jenis apakah emas mawar?


women

“Emas Merah Jambu” (Emas Merah Jambu) adalah sangat umum di kalangan wanita muda kerana warnanya yang lembut dan manis.


women

Logam apa yang menjadi emas mawar?


women

Warna merah jambu daripada emas merah jambu berasal daripada bahagian tertinggi iaitu daripada “tembaga.”


Melihatkan penampilan anggun emas mawar yang sangat terkenal ini, adakah anda pernah terfikir akan soalan-soalan seperti berikut?

“Walaupun saya sukakannya, tetapi adakah ianya sesuai atau tidak dengan saya”

“Betulkan emas sebegini mudah untuk luntur warnanya ?”

“Adakah ianya mudah menyebabkan alahan?”

“Kenapa ada logam merah jambu?”

“Emas Merah Jambu” (Emas Merah Jambu) adalah sangat umum di kalangan wanita muda kerana warnanya yang lembut dan manis.

Dahulu, emas mawar ini tidaklah begitu popular, tetapi sejak beberapa tahun yang lalu, jenama perhiasan utama seperti Tiffany, Piaget, Cartier dan sebagainya telah memperkenalkan pelbagai reka bentuk barang-barang emas mawar. Hasilnya, selain memakainya sebagai hiasan sehari-hari, semakin ramai orang memilih emas mawar sebagai cincin perkahwinan dan cincin pertunangan mereka.

Kali ini, kami akan menerangkan logam mawar emas secara mendalam dan menjawab semua persoalan anda dalam satu rumusan. Sekiranya anda mahukan pemahaman yang lebih terperinci mengenai emas mawar, jangan terlepas untuk membaca informasi menarik ini! Atau jika anda teragak-agak untuk memilih cincin perkahwinan emas merah jambu atau cincin pertunangan. Sila rujuk kandungan dibawah ini.

Logam apa yang menjadi emas mawar?

Pernahkah anda terfikir adakah emas mawar itu sejenis emas? Kenapa berwarna merah jambu ? Baiklah, untuk pengetahuan anda, warna merah jambu daripada emas merah jambu tersebut hanyalah warna tembaga. Walaupun “emas mawar” diketegorikan sebagai emas, ianya bukan “emas tulen”. Apa itu yang dimaksudkan sebagai “Warna Emas”? ianya adalah “paduan” yang diciptakan dengan mencampurkan “emas tulen” dengan logam yang lain, yang merupakan sejenis Logam” Warna Emas “ digabungkan dengan emas yang dikenali sebagai logam campuran,” Logam jenis apa yang digabungkan dengan emas dan apakah kehalusan logam itu? Pemboleh ubah ini akan menyebabkan perubahan warna.

Emas mawar dicipta dengan menambahkan “tembaga” “perak” dan “paladium” ke emas tulen, dengan kandungan tertinggi adalah “tembaga” Kira-kira 7 nisbah tembaga: perak 2: paladium 1 digunakan.

Dengan kata lain, warna merah jambu daripada emas merah jambu berasal daripada bahagian tertinggi iaitu daripada “tembaga.”

Dengan mengubah logam yang ditambahkan pada campuran, seperti menambahkan tembaga dan perak sahaja, atau mengubah nisbah perak ke paladium, warnanya mungkin sedikit berubah seperti “merah jambu gelap” dan “merah muda muda”

Ketahanan emas mawar: Sebenarnya tahan lama

Tembaga, perak, dan paladium yang digunakan sebagai logam campuran mempunyai daya tahan yang berbeza, iaitu kekerasan ketika mengelak daripada bahaya seperti berubah bentuk dan calar. Mengikut urutan kekerasan bagi ketiga-tiga logam ini adalah tembaga> paladium> perak,”tembaga” adalah logam yang mempunyai kekerasan tertinggi. Emas mawar mempunyai bahagian “tembaga” yang tinggi sehingga bertahan lama antara Warna Emas dan dapat menahan kerosakan daripada berubah bentuk dan calar.

▼ Kekerasan emas (ditukar menjadi Vickers hardness HV)

• Emas Tulen… 22

• Emas Pink … 150

• Emas Merah… 150

• Emas Kuning… 120

• Emas Hijau… 40

• Emas Putih… 125

Ketulenan berbeza, nisbah tambahan juga berbeza.

Emas mempunyai K22 (emas 22K), K20 (emas 20K), K18 (emas 18K), K14 (emas 14K) dan variasi ketulenan lain. Sudah tentu, emas mawar juga tidak terkecuali. Semuanya dicipta dengan mengubah kuantiti logam campuran yang digunakan pada emas tulen. Berikut menunjukkan nisbah penambahan umum emas mawar untuk setiap ketulenan.

Emas Perak Gangsa Paladium
K22 91.7% 1.7% 5.8% 0.8%
K20 83.5% 3.3% 11.6% 1.6%
K18 75% 5% 18% 2%
K14 58.5% 8.3% 29% 4.2%

Perak 2: Tembaga 7: Paladium 1: Nisbah

Sementara itu, semakin tinggi ketulenan emas, semakin terang warna merah jambu; semakin rendah ketulenannya, semakin gelap warna merah jambu..

Benarkah “emas mawar sesuai dengan warna kulit orang Jepun”? Jawapannya adalah dalam “warna genetik peribadi”

Pertama, mari kita bincangkan mengenai situasi sebenar memakai barang kemas yang diperbuat daripada emas mawar.

Orang selalu mengatakan yang emas mawar sesuai dengan warna kulit orang jepun dan orang yg berkulit kekuningan dan bertona merah jambu lembut. Emas mawar sesuai dengan kebanyakan warna kulit Jepun, kerana warna kuning dan merah jambu adalah sangat serasi.

Walaupun mereka semua orang Jepun, warna kulit masing-masing masih berbeza-beza dari individu ke individu lain, bukan?

Walaupun emas mawar sesuai dengan warna kulit orang Jepun, berbanding orang dari negara lain. Sesetengah orang sesuai dan kelihatan cantik ketika mengenakan emas mawar manakala, sesetengah orang dilihat tidak begitu sesuai dan kurang berketerampilan, begitulah juga dengan orang-orang di Jepun. Perlulah dimulakan dengan “warna genetik peribadi” untuk memahami perbezaan antara warna kulit anda dan emas mawar.

Jawapan yang tersembunyi yang dipanggil sebagai “warna genetik peribadi”.

Warna Peribadi merujuk kepada warna yang sangat berkaitan dengan warna wajah, mata dan rambut seseorang, ia dapat menonjolkan daya tarikan atau watak seseorang itu. Inilah yang disebut sebagai “warna yang sesuai dengan anda.” Aspek penting dalam solekan fesyen adalah perhiasan barang kemas. Tidak kira betapa memukaunya suatu perhiasaan barang kemas itu, ia tidak akan kelihatan begitu mempesonakan jika tidak sesuai dengan warna anda. “Tetapi jika anda memilih warna yang tepat dan yang sesuai dengan anda ketika memakai perhiasan barang kemas yang menakjubkan itu secara automatik anda akan menjadi lebih luar biasa dan menawan.

「Musim bunga」,「Musim panas」,「Musim luruh」,「Musim sejuk」, Apakah jenis warna kulit yang anda miliki?

“Pertama, anda mesti mengenali” warna kulit “terlebih dahulu untuk mengetahui adakah emas mawar adalah” warna untuk anda “!

Sebenarnya, bukan sahaja warna kulit anda, tetapi juga warna mata atau rambut anda. Untuk kali ini, kita akan menumpukan perhatian pada “warna kulit” terlebih dahulu, yang berkait rapat dengan perhiasan.

“Jenis kulit terbahagi kepada dua jenis ketika mendiagnosis warna genetik peribadi:” warna hangat “kekuningan dan” warna sejuk “kebiruan. Sekiranya dibahagikan, asas kuning mempunyai “jenis musim bunga” dan “jenis musim gugur”; manakala pangkalan biru pula mempunyai “jenis musim panas” dan “jenis musim sejuk”. Oleh itu, terdapat empat jenis warna kulit.

Jenis mmusim bunga (asas kuning) Jenis Kulit berwarna kuning cerah atau kuning air.Ianya lut sinar atau berkilat akan kelihatan hebat, dan memberikan kesan yang bertenaga
Jenis musim panas (asas biru) Kulit yang berwarna merah jambu dan cerah. Ia memberikan penampilan yang anggun dan tampak suci, juga tidak mudah gelap
Jenis musim luruh (asas kuning) Jenis kulit kuning atau coklat yang kusam. Ia memberikan kesan kehangatan dan bergaya.
Jenis musim sejuk (asas biru) Kulit putih dengan kroma dan kecerahan yang tinggi. Memberi kesan yang sejuk dan rapi.

Kemungkinan yang tinggi untuk memperluas sistem klasifikasi ini kepada semua spesies di planet ini.

Kewujudan pelbagai jenis kulit dapat memberikan kesan yang berbeza kepada orang lain, seperti yang disebutkan di atas. Setiap jenis dan warna yang anda pakai mempunyai perbezaan kontras fasa, jadi pada peringkat pertama, sangat penting untuk memahami warna kulit anda.

Jenis kulit apakah yang tampak sesuai dengan emas mawar?

Mari lihat barang kemas yang anda pakai, jika barang kemas tersebut sesuai dengan anda, bermakna anda telahpun mengetahui warna kulit anda!

Secara umumnya, “Merah jambu kebiruan”adalah warna emas mawar, jadi ianya sangat sesuai untuk warna kulit musim panas dan musim sejuk (dasar biru). Sebaliknya, warna kulit musim bunga dan musim luruh (asas kuning) tidaklah begitu sesuai untuk dipadankan dengan emas mawar. Walau bagaimanapun, jika terdapat tahap kontras yang berkaitan dengan kroma selain warna (sebagai contoh, sama ada barang kemas tersebut mempunyai kilau dan lain-lain.) Untuk perhiasan barang kemas yang berkilat berwarna tinggi dengan batu permata, warna kulit jenis musim bunga dan musim sejuk adalah sangat sesuai.

Secara ringkasnya, padanan yang sempurna untuk individu dengan warna kulit musim panas adalah “emas mawar tanpa permata” manakala, orang yang mempunyai warna kulit musim sejuk adalah “emas mawar dengan permata”!

Sudah tentu, warna kulit jenis musim panas juga sesuai dipadankan dengan emas mawar beserta berlian, tetapi lebih elok jika memadankan perhiasan emas mawar dengan reka bentuk sederhana tanpa permata (atau permata kecil), ia akan kelihatan menyerlah dan lebih diinginkan.

Adakah emas mawar akan berubah warna? Punca dan rawatan

Emas mawar akan perlahan-lahan berubah warna apabila penggunaan sehingga bertahun-tahun. Emas dengan ketulenan 100 peratus (24K) tidak akan berubah warna, tetapi emas mawar yang mengandungi logam campuran ini- tembaga, perak, dan paladium mempunyai ciri-ciri perubahan warna, ketulenan emas mawar K22 yang sangat tinggi sekalipun tidak dapat dielakkan daripada mengalami perubahan warna.

Perkara yang menyebabkan perubahan warna emas merah jambu

Selain “perubahan warna” yang disebut secara umum ada lagi tiga mode “pudar” dan “mengelupas” (hanya lapisan) yang perlu anda tahu. Sebab-sebab ini agak berbeza untuk setiap kategori.

Pertama, akan menerangkan setiap kemungkinan penyebab perubahan warna emas merah jambu.

“Perubahan warna” disebabkan oleh reaksi kimia logam campuran

Seperti yang dijelaskan di atas, emas mawar terbuat daripada emas tulen berserta gabungan logam berharga lain yang ditambahkan dalam nisbah “tembaga 7: perak 2: paladium 1”. Di antara tiga logam berharga, “tembaga” adalah yang paling mudah berubah warna.

Selain itu, tembaga dan perak mudah dioksidakan dan mempunyai ciri tindak balas kimia dengan oksigen, minyak, sulfur dan bahan lain.

Minyak terdapat dalam kosmetik atau sebum. Sulfur adalah komponen mata air panas dan serbuk mandi. Tembaga atau perak bertindak balas dengan minyak dan sulfur, yang menyebabkan emas merah jambu bertukar menjadi kuning atau coklat. Tindak balas kimia dengan oksigen adalah rumit. Oleh kerana oksigen adalah salah satu komponen udara, barang kemas hendaklah sentiasa berhubung dengan oksigen sepanjang masa. Dengan kata lain, walaupun tidak ada tindakan yang diambil, emas merah jambu akan terus mengoksidasida.

Walau bagaimanapun, perhiasan emas mawar baru-baru ini telah menambahkan proses anti-pengoksidaan, jadi reaksi pengoksidaan lebih perlahan. Berbanding dengan produk emas mawar sebelumnya, kini produk emas mawar kurang terdedah kepada perubahan warna.

“Pudar” disebabkan oleh sedikit goresan di permukaan.

Selain perubahan warna, warna merah jambu di permukaan emas mawar juga akan kelihatan pudar disebabkan oleh sedikit calar di permukaan. Banyak goresan akan menyebarkan cahaya, menghasilkan “keadaan di mana warnanya kelihatan pudar.” Goresan ini sangat kecil sehingga hanya dapat dilihat dengan mikroskop. Tidak ada barang kemas yang dapat terelak daripada calar yang disebabkan oleh penggunaan jangka masa panjang, tetapi kebanyakan calar dapat dipulih sepenuhnya melalui pembaikan atau penyelenggaraan.

“Mengupas” adalah keadaan yang dihadapi oleh produk bersalut

Hanya sebahagian emas mawar dapat menunjukkan warna yang berbeza setelah bertahun-tahun digunakan. Sekiranya substrat terbuat daripada logam seperti nikel dan permukaannya dirawat melalui penggunaan lapisan emas mawar, masalah ini boleh berlaku.

Oleh kerana emas mawar hanya menutupi permukaan luar, bahagian perhiasan tertentu akan terlihat dalam warna yang berbeza (putih atau perak) apabila goresan terkelupas dari permukaan, iaitu logam dasar akan terpapar. Ketahanan pengelupasan lapisan akan dipengaruhi secara signifikan oleh ketekalan teknologi. Produk yang dihasilkan dengan teknologi yang sangat baik tidak akan mudah terkelupas walaupun lapisan permukaannya dilapisi, jika keadaan sebaliknya pastinya “pusat pemprosesan lapisan itu adalah tidak begitu baik”!

Cara memulihkan warna emas mawar

Seperti disebutkan di atas, ia masih tidak dapat mencegah perubahan warna atau calar yang disebabkan oleh penggunaan jangka panjang walaupun emas mawar tersebut dijaga dengan sangat teliti. In tidak bermaksud emas mawar tidak boleh digunakan untuk jangka masa yang lama. Langkah selanjutnya adalah memperkenalkan cara untuk memulihkannya jika perhiasan emas mawar anda berubah warna, atau warnanya pudar karena calar.

Apa yang harus saya lakukan sekiranya berubah warna?

Emas mawar akan berubah warna kerana reaksi kimia logam campuran seperti tembaga dan perak dengan oksigen, minyak dan sulfur.

“Perubahan warna” adalah keadaan di mana oksida logam yang dihasilkan oleh tindak balas kimia menutupi permukaan objek, menyebabkan warnanya tampak kusam. Oksida logam ini adalah sejenis “kotoran” yang terserap di permukaan, tetapi “kotoran” seperti ini sebenarnya dapat dikeluarkan dengan mudah.

1. Masukkan losyen neutral (2 ~ 3ml) ke dalam air suam pada suhu sekitar 35-40 ° C (1 liter) dan larutkan secara merata.

2. Masukkan perhiasan emas mawar ke dalam air dalam 1. dan biarkan selama 5 hingga 10 minit.

3. Gunakan kain lembut seperti kain kasa untuk mengelap dan membersihkan.

Ini akan menghilangkan sebahagian besar kotoran (oksida logam) dan mengembalikan warna asalnya. Tetapi jika terdapat permata yang terlekat di perhiasan, anda perlu memberi perhatian khusus. Sebilangan permata tidak tahan terhadap kekuatan losyen neutral. Sekiranya permata dengan “losyen neutral NG” seperti yang dipamerkan dalam jadual di bawah, sila gunakan air suam sahaja untuk menghilangkan kotoran.

Losyen neutral OK Berlian, ruby, sapphire, topaz, aquamarine, alexandrite, tourmaline, garnet, amethyst, peridot, dll.
Losyen neutral NG Zamrud, amazonit, pirus, karang, amber, malachite, dll.

Apa yang perlu saya lakukan sekiranya warnanya pudar?

Sekiranya calar kecil di permukaan menyebabkan warna merah jambu pudar (kelihatan lebih ringan), calar itu dapat dihilangkan dan warna merah jambu asalnya dapat dipulihkan dengan menggilap permukaan dengan pelelas atau kain. Tetapi disarankan untuk tidak menggilapnya sendiri.

Pendekatan ini mungkin kelihatan mudah, dan mudah untuk membuat orang percaya bahawa siapa-siapa pun boleh melakukannya, tetapi rata-rata orang tanpa kemahiran dan pengalaman teknikal menggilap akan menyebabkan ketidaksamaan atau calar, itu akan menjadikannya keadaan lebih buruk. Oleh itu, jika merasakan perhiasan itu adalah sangat penting, jangan menggilapnya sendiri. Serahkan kepada profesional adalah lebih baik. Ramai antara pakai pembaiki menggunakan “pembersihan dan penggilap ultrasonik” untuk mengembalikan perhiasan ke keadaan semula ketika menghadapi perubahan warna, dan “menggilap” ketika menghadapi calar. Untuk seperti kes anda sendiri, anda boleh menggunakan losyen neutral untuk menghilangkan kotoran, namun menggilap memerlukan teknologi. Jangan anggap idea itu tidak penting dengan hanya perkara kecil. Pastikan anda menyerahkannya kepada pakar yang lebih mengetahui tentang kemahiran tersebut.

5 perkara penting yang perlu diberi perhatian dalam penggunaan seharian

Sebab mengapa barang kemas memerlukan pembaikan terutamanya untuk penggunaan sehari-hari/kerap. Anda masih boleh mengekalkan kilauan indah jika anda terus melakukan perkara-perkara ini.

1. Lap peluh atau kosmetik selepas digunakan

Emas mawar (logam campuran yang terkandung) akan bertindak balas secara kimia dengan peluh atau kosmetik dan menyebabkan kotoran, jadi ingatlah untuk mengelapnya dengan kain lembut atau kain chamois setelah digunakan!

2. Tanggalkan semasa memakai atau menanggalkan pakaian

Semasa memakai dan menanggalkan pakaian anda, rantai atau bahagian permata boleh terkena pada pakaian atau rambut, dan menyebabkan kerosakan, jadi barang kemas mesti ditanggalkan sebelum memakai dan ketika menanggalkan pakaian anda!

3. Tanggalkan semasa mandi atau elak daripada air panas

Memakai perhiasan emas mawar di badan anda ketika mandi atau jika emas mawar terkena air panas secara langsung, akan mempercepat perubahan warna emas mawar di bawah pengaruh air atau sulfur. Sekiranya anda terlupa menanggalkannya secara tidak sengaja, tolong bersihkan dengan lembut selepas mandi.

4. Penyimpanan yang betul apabila tidak digunakan

Sila letakkan di kotak barang kemas untuk mengelakkan calar apabila tidak digunakan atau dibawa ke lokasi lain. Di samping itu, sila pilih kotak perhiasan yang mempunyai ruang dan boleh disimpan secara berasingan untuk mengelakkan daripada tersentuh barang kemas lain.

5. Cuba menahan diri daripada menyentuh

Terutama pada cincin, penyebab calar cincin adalah banyak tindakan dalam kehidupan seharian. Tolong tanggalkan atau cuba untuk mengelakkan barang kemas daripada menyentuh benda asing jika benda berat yang perlu dipindahkan atau bahan objek genggam itu dari tekstur yang mudah merosakkan objek hubungan.

Adakah memakai emas mawar akan menyebabkan alahan logam? Punca dan rawatan

Emas, tembaga dan paladium terdapat dalam emas mawar, yang boleh menyebabkan reaksi alergi. “Dulu baik-baik sahaja, tapi sekarang tiba-tiba alergi” Seterusnya, saya akan menerangkan mengapa emas mawar boleh menyebabkan alahan logam dan bagaimana cara mengatasinya.

Punca Alergi Logam

Seterusnya, proses alergi logam diperjelaskan secara ringkas.

Diharap anda dapat fahami informasi ini “logam akan larut dalam peluh (atau cairan tubuh)” Ia menjadi zarah yang sangat kecil, disebut sebagai “ion” setelah logam dilarutkan dan akan meresap ke dalam kulit. Kemudian logam yang menghampiri tubuh mengikat protein dan menjadi alergen (iaitu bahan yang menyebabkan alergi). Ion logam beracun bagi tubuh manusia, oleh itu tubuh akan mengaktifkan sistem pertahanan yang melihatkan dirinya dari dalam tubuh, iaitu dalam bentuk gejala keradangan (reaksi alahan).

Khususnya, anting-anting yang ditembus ke dalam kulit, logam akan menyentuh tisu kulit secara langsung, menjadikannya mudah menyebabkan reaksi alergi.

Alahan logam disebabkan oleh emas mawar

Logam berharga dalam emas mawar adalah “emas”, “perak”, “tembaga” dan “paladium” khususnya. Dari sudut pandangan alergi, berikut adalah pengetahuan mengenai ciri-ciri setiap logam satu persatu!

Emas Emas tidak mudah larut jadi ia merupakan logam berharga yang tidak menyebabkan reaksi alahan mudah timbul. Tetapi, sekiranya ia dipakai dalam bentuk anting-anting, dan emas tersebut akan menyentuh tisu kulit secara langsung, emas itu juga masih boleh menyebabkan alergi.
Perak Terdapat beberapa kes reaksi alahan yang disebabkan oleh perak. Sekiranya anda alah pada perhiasan perak, itu bukan disebabkan oleh perak, tetapi oleh logam lain yang dicampur dengan perak.
Tembaga Tembaga adalah logam yang mudah menyebabkan alahan. Dan bahagian logam campuran emas mawar tertinggi juga adalah “tembaga.” Oleh itu, emas mawar boleh menyebabkan alahan kerana tembaga.
Paladium Paladium lebih cenderung menyebabkan alahan daripada tembaga. Walaupun bahagian paladium dalam emas mawar sangat rendah, tetapi alahan akibat paladium jarang berlaku.

Pelbagai reaksi seperti “dermatitis kontak” “eksim” “gatal” “panas” dan “sakit” termasuk dalam gejala alergi logam.

Secara umumnya, reaksi berlaku pada bahagian di mana barang kemas dipakai, tetapi dalam hal anting-anting, kerana ion logam menyebar ke seluruh tubuh melalui darah, eksim dapat terjadi di seluruh tubuh.

Di samping itu, asas perhiasan bersalut sering menggunakan logam berharga yang murah (seperti nikel). Logam ini terdedah kepada reaksi alahan, dan pangkalannya akan terdedah ketika lapisannya terkelupas, jadi perhatian khusus diperlukan. Semasa memilih untuk membeli produk bersalut, pastikan untuk mengesahkan “logam apa yang digunakan untuk substrat”!

Digalakkan untuk mengambil “ujian kulit”.

Ramai individu berpotensi disyaki alahan logam, bahkan yang tidak mempunyai sebarang gejala, yang semuanya lebih kurang alergi terhadap logam tersebut. “Kami mencadangkan anda untuk menjalani” ujian kulit “di institusi perubatan. “Ujian darah” atau “ujian rangsangan limfosit ubat” , semua kaedah ini untuk mengklasifikasikan alergen tetapi ujian tampalan adalah yang paling mudah.

Ujian tampalan kulit mencairkan lebih daripada sepuluh jenis logam di dalam cecair, kemudian menggunakan cecair di bahagian belakang, setelah 2 hingga 7 hari, ujian tindak balas fizikal (bergantung kepada institusi perubatan)

Anda tidak boleh mandi semasa proses tampalan dijalankan (kira-kira 2 hari) (※) dan anda perlu datang selepas beberapa kali. Walaupun terdapat beberapa sekatan dan masalah, biaya keseluruhan hanya 1.000 yuan untuk masyarakat umum, dan pesakit dengan dermatitis kontak dapat menggunakan insurans kesihatan untuk menyelesaikannya!

Punca alahan bukan hanya logam, tetapi keperluan harian atau makanan yang mengandungi alergen. Sekiranya anda berminat untuk memahami, anda boleh mengambil ujian kulit untuk mengetahui bahan yang anda mengalami alahan.

※ Beberapa institusi perubatan boleh membenarkan pesakit mandi atau mencuci rambut. Sila periksa dengan klinik untuk maklumat lanjut.

Epilog

Adakah artikel ini bermanfaat untuk anda, ya? Untuk kali ini, beberapa penyakit yang tidak dapat disembuhkan telah diselesaikan dan memberi reaksi satu per satu terhadap “emas mawar” yang sangat umum di kalangan orang muda. Anda perlu merujuk artikel ini sebelum membelinya, sama ada anda ingin menggunakan perhiasan emas mawar sebagai aksesori sehari-hari atau menganggapnya sebagai satu-satunya harta dalam hidup anda.


women

Saya mengetahui lebih banyak fakta menarik di sini.


women

Ya, itu benar, anda juga boleh mendapatkan maklumat lanjut tentang fakta barangan mewah lain di sini


women

Oh ok! Terima kasih banyak-banyak.


women

Sama-sama


For expensive purchase of Gold items,
leave it to Jewel Cafe!

Jewel Cafe ranks
No 1 in customer service satisfaction

  • Shockingly high prices thanks to our international and domestic distribution network!
  • Largest business in the industry with over 250 outlets!
  • Free jewelry cleaning service that has been enjoyed by many!
  • No cancellation fee regardless of mode of purchase!
This article has also been read!

Find a JEWEL CAFÉ store near you

We have female staff with a vast amount of product knowledge and a speedy assessment process that takes as little as 10 minutes from the time you come to the store to payment! If you are interested in a quick assessment and consultation, we recommend visiting our store!