AEON Bukit Raja Shopping Centre blog

EMAS PUTIH SESUAI DIJADIKAN PELABURAN?

April 28, 2021

JEWEL CAFE KEDAI MEMBELI EMAS DAN BARANGAN BERJENAMA TERPAKAI!


Jika anda ingin membeli emas, pastikan anda tahu serba sedikit pasal emas. Emas mempunyai beberapa gred dan mempunyai harga emas yang berbeza.

Sebagai contoh emas putih. Emas putih harganya lebih mahal dari emas 999 biasa. Ia dijual pada harga platinum (logam termahal), tapi tidak mempunyai nilai bila anda ingin menjualnya. Pendek kata, ia cantik, tapi rugi. Emas paling bernilai ialah emas 999 dan 916 yang banyak dijual di kedai-kedai emas. 

Hari ini kami ingin berkongsi dengan anda mengenai emas putih dan adakah emas putih sesuai untuk dijadikan perlaburan?

Apa Itu Emas Putih?

EMAS PUTIH mengandungi emas (kuning) dan warna kuning emas ditenggelamkan dengan mencampurkan logam lain yang dapat menghilangkan warna kuning emas. Logam yang ditambah biasanya adalah palladium, atau nikel, atau perak dan beberapa jenis logam putih lain juga boleh digunakan.

 

EMAS PUTIH biasanya mempunyai mutu 750 dan ke bawah. 

 

EMAS PUTIH dilapisi dengan bahan logam berwarna putih yang di panggil Rodium, untuk membuat warnanya makin berkilau. Rodium sangat mirip dengan platinum, termasuk warna putihnya.


Sekiranya anda memakai barang kemas iaitu EMAS PUTIH terlalu lama, lapisan Rodium tadi akan mula menipis dan lama kelamaan barang kemas tersebut akan bertukar menjadi warna kekuningan.


Emas Putih Boleh Dijadikan Sebagai Pelaburan?

EMAS PUTIH sebenarnya bukan pilihan yang bagus untuk dijadikan pelaburan dan harga jualnya akan jatuh jika dibandingkan dengan harga beli.


Malah anda juga mungkin mempunyai masalah untuk menjualnya kelak kerana harga pasaran EMAS PUTIH lebih rendah berbanding emas kuning.

Jewel Cafe Membeli Emas Putih Terpakai

Seperti yang di terangkan di atas iaitu EMAS PUTIH tidak mempunyai nilai yang tinggi jika di jual semula. Walaupun begitu, kami di Jewel Cafe masih boleh membeli EMAS PUTIH anda. 

 

Jika anda mempunyai EMAS PUTIH dan ingin menjualnya, anda boleh datang ke Jewel Cafe. Kami sedia untuk membeli EMAS PUTIH anda dan membayar secara tunai!

Kunjungi lokasi Jewel Cafe di Klang

Jewel Cafe terletak di tingkat 1, AEON Mall Bukit Raja Shopping Centre, Klang.. berhampiran dengan Digi.

Jadi apa tunggu lagi??

Jom ke Jewel Cafe untuk maklumat lanjut.

 

AEON BUKIT RAJA SHOPPING CENTRE,

F34 FIRST FLOOR, PERSIARAN BUKIT RAJA 2,

BANDAR BARU KLANG, 41150 KLANG, 

SELANGOR DARUL EHSAN.

03-3358 8466

page top
page top